A XX. század második felében a sportmárkák az eladási számok növelésére a sportrajongók számára tökéletes koncepcióval álltak elő: minden sportág ikonikus alakjaival kollaboráltak. Néhány ilyen együttműködés a mai napig elképesztő népszerűségnek örvend, főként, hogy az elmúlt évtized legdivatosabb kiegészítője (vagy talán az outfit legfontosabb eleme) a sneaker lett.


Az Air Jordan a mai napig az egyik legmeghatározóbb együttműködés, amely a kosárlabda és a popkultúra kapcsolatából született.


Az Air Jordan indulása


A Nike Air Jordan története 1984-ben kezdődött, amikor a fiatal kosárlabdázó, Michael Jordan, még a chicagói Bulls csapatában játszott. Az utánpótlásból érkező tehetség egyedi stílusáról volt ismert, ami a Nike-nak azonnal szemet szúrt. Eredetileg Jordant nem a Nike ajánlata vonzotta leginkább, végül mégis a kollaboráció mellett döntött.


Az 1980-as években a sportcipők rendkívül népszerűek voltak, Jordan és a Nike azonban a népszerűséget eggyel magasabb szintre emelte: a Nike elkészítette a Jordan számára tervezett cipőt, amit Air Jordan névvel dobtak piacra.


Az első Air Jordan, a Jordan 1, egy forradalmi lépés volt a sportcipők világában. Nem csak a pályán való működése, a kinézete is lenyűgözte a közönséget: különleges színkombinációk, egyedi rátétek tették váratlanul népszerűvé. A Jordan 1 nem csupán népszerű sportcipő, hanem stílusikon lett.


Nike Air technológia


Az Air Jordan sikeréhez a Nike Air technológiája is nagyban hozzájárult. A lábfej maximális kényelmét és rugalmasságát célzó légpárnák forradalmasították a sneakerek világát. Az Air Jordanek ezt a technológiát párosították az egyedi stíluselemekkel, ami így együtt nemcsak a pályán, hanem az utcákon is gyakori viselet lett.


Az Air Jordan fejlődése


Az együttműködésből folyamatosan fejlődő sorozatok lettek. A Jordan 3 volt az első, amit Tinker Hatfield tervezett, és a mai napig az az egyik legnépszerűbb modell. 


A ‘90-es években a Jordanek már a divatvilágban is megvetették a lábukat: az 1996-ban debütált Jordan 11 divatmagazinok címlapján is szerepelt. Ebben az időben az Air Jordanek már nem csak egy sportmárka cipői voltak: egy életstílust is képviseltek. A 2000-es években már különböző tervezők és művészek is részt vettek az új szériák megalkotásában. A különböző limitált kiadások és együttműködések, mint pl. a Travis Scott vagy az Off-White által tervezett változatok tovább növelték a presztízsét, hiszen ezek már művészi alkotások is, amik kifejezik a tervező és a viselő stílusát.


Az Air Jordanek tehát nem csupán sportcipők, külön kulturális jelenségként is tekinthetünk rájuk. A Jordan márka és maga Michael Jordan a sporttörténet egyik legmeghatározóbb alakja. A kollaborációjuk során született cipők nemcsak egyediek és kényelmesek, hanem egy olyan életérzést is magukban hordoznak, amely összeköti a sportot, a divatot és a kultúrát is.


Ha választanál magadnak egyet az ikonikus modellek közül, nézd meg választékunkat!


NIKE AIR JORDAN